geschiedenis

De geschiedenis van de Haarlemsche Zilversmederij begint in 1919. In dit jaar begint Arnold Presburg samen met compagnon Hoogteyling de zilversmederij. Hij begon zijn loopbaan bij de vermaarde Firma Bonebakker in Amsterdam. Op het atelier van Bonebakker werkte hij met grote namen van het zilversmeden zoals de Zwollo's , van Everdingen, Nico Witteman en Prent. Iedere dag werkte hij van 6 tot 6 waarna hij naar de avondtekenschool ging waar hij lessen kreeg van Andre van Vlaanderen.

In 1916 ging hij in Rotterdam werken bij de Firma Vos en Co, die daar een gladzilverafdeling had opgezet die onder leiding stond van Aldert Schoorl. In 1917 verhuisde deze afdeling naar Haarlem en het gezin Presburg verhuisde mee. Toen in 1919 Vos een fusie aanging met Van Kempen & Begeer en de Haarlemse fabriek overging naar Voorschoten voelden de meesten er niets voor nog eens verhuizen. Met anderen zilversmeden zoals Burger en Dal waagden Presburg en Hoogteyling de sprong naar zelfstandigheid. Zo werd in 1919 begonnen met de Haarlemsche Zilversmederij. Op 1 februari 1932 ging hij alleen verder zonder compagnon Hoogteyling. In 1951 werd zijn zoon, Georg Presburg, compagnon. Georg Presburg werkte al in de zaak samen met zijn vader en had het vak hier geleerd. Nadat zijn vader op 31 december 1971 op 78-jarige leeftijd definitief stopte ging hij alleen verder. In 1998 verkocht hij de Haarlemsche Zilversmederij aan Karel Schermerhorn die de zaak tot op heden runt.

Karel Schermerhorn begon zijn carriere met een opleiding tot goud-en zilversmid aan de MTS vakschool in Schoonhoven. Na in Antwerpen stage te hebben gelopen en 1,5 jaar gewerkt te hebben als zilversmid ging hij werken als zilversmid bij juwelier H.C.D.Lyppens in Amsterdam. Bij deze vermaarde juwelier kwam hij in contact met de zilversmid D.Burger die de zilversmidse in Haarlem had. Onder andere door deze samenwerking kwam hij op het spoor van de Haarlemsche Zilversmederij en nam deze over na 7 jaar bij H.C.D.Lyppens te hebben gewerkt. Bij de Haarlemsche Zilversmederij werkte Lex Baartse sinds 1959 en bleef daar werkzaam na de overname.