Geschiedenis

De Haarlemsche Zilversmederij is opgericht in 1919 door Arnold Presburg samen met compagnon Hoogteiling en nu 100 jaar later op 30 september 2019 is de Haarlemsche Zilversmederij uitgeroepen tot hofleverancier. Op deze pagina nemen wij u mee vanaf de beginjaren van Arnold Presburg tot de uitreiking van de titel hofleverancier.

Arnold Presburg begon zijn loopbaan bij de Firma Bonenbaker in Amsterdam. Hier werkte hij dagelijks van 6 tot 6 met de grote namen van het zilversmeden: de Zwollo’s, van Everdingen, Nico Witteman en Prent. Na zessen zat zijn dag er nog niet op. Arnold Presburg volgde namelijk s’avonds tekenlessen op de avondtekenschool onder begeleiding van Andre van Vlaanderen.

In 1916 vertrok Presburg naar Rotterdam om te werken bij de Firma Vos en Co. Die hadden daar een gladzilverafdeling opgezet onder leiding van Aldert Schoorl. Een jaar later, in 1917, verhuisde de afdeling naar Haarlem. Het gezin Presburg volgde en verhuisde ook naar Haarlem. Toen er in 1919 een fusie plaats vond tussen Vos en Van Kempen & Begeer waardoor de Haarlemse fabriek zich verplaatste naar Voorschoten wilden de meeste niet weer verhuizen. Daarom besloot Arnold Presburg samen met compagnon Hoogteyling om in 1919 de Haarlemsche Zilversmederij op te richten. 1932, 13 jaar later, vertrok Hoogteyling bij de Haarlemsche Zilversmederij en stond Presburg er een aantal jaar alleen voor. Tot 1951 toen zijn zoon, Georg Presburg, compagnon werd. Georg Presburg had al ervaring opgedaan door met zijn vader samen te werken in de smederij en op die manier het vak te leren. Op 31 december 1971 stopte Arnold Presburg op 78-jarige leeftijd bij de Haarlemsche Zilversmederij. Georg Presburg bleef eigenaar tot 1998 toen hij de zaak verkocht aan Karel Schermerhorn die tot heden eigenaar is van de Haarlemsche Zilversmederij.

Karel Schermerhorns carrière begon met het volgen van de goud-en zilversmid opleiding aan de MTS vakschool in Schoonhoven. Via de opleiding kwam hij voor een stage terecht in Antwerpen waar hij na zijn stage nog 1,5 jaar heeft gewerkt als zilversmid. Na zijn periode in Antwerpen ging Karel Schermerhorn aan de slag bij de juwelier H.C.D.Lyppens in Amsterdam. Via juwelier H.C.D.Lyppens kwam hij in contact met de zilversmid D.Burger die de zilversmidse Haarlem had. Mede door deze samenwerking kwam Schermerhorn op het spoor van de Haarlemsche Zilversmederij. Toen besloot hij om in 1998 de zilversmederij over te nemen na 7 jaar bij H.C.D. Lyppens actief te zijn geweest.

Bij de Haarlemsche Zilversmederij werkte Lex Baartse al sinds 1959 en ook na de overname bleef Lex Baartse werken voor de Haarlemsche Zilvermederij. Tot Lex Baartse, na 59 jaar trouwe dienst, afscheid nam in 2018.




Na 100 jaar lang een betrouwbare zilversmederij te zijn geweest kreeg de Haarlemsche Zilversmederij KH Schermerhorn op 8 november 2019 de eretitel hofleverancier uitgereikt door burgermeester Wienen.

Klik op een van de onderstaande links naar artikelen over de Haarlemsche Zilversmederij.